2024' Turizm sezonunda, Antalya rakipsiz olacak

Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, 2024 yılında dünya turizminde yeni bir sayfa açılacağını söylerken Antalya’nın ise 2024 sezonunda rakipsiz olduğunu belirtti

2024' Turizm sezonunda, Antalya rakipsiz olacak
23 Ocak 2024 - 17:59
DÜNYA turizm örgütü (UNWTO) 2023 yılının sonuçlarını ve 2024 yılına dair öngörülerini yayınladı.
Açıklanan verileri değerlendiren Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, “ 2023 yılında 1,3 milyar insan yurt dışı seyahati gerçekleştirdi. Bu, pandemi öncesinin yüzde 88’ine denk geliyor.
Orta doğu, Avrupa ve Afrika bölgeleri 2023 te en büyük artışın gerçekleştiği bölgeler oldular. 2023 yılında dünyanın toplam turizm geliri 1,4 milyar olarak gerçekleşti.
Buradan kişi başı turizm gelirinin bin doların üzerinde olduğunu hesaplayabiliriz” dedi.

‘2022 TATİLİ İNSAN PSİKOLOJİNE İYİ GELDİ’
Maskesini çöpe atanın soluğu tatilde aldığı 2022 yılında dengelerin alt üst olduğu turizm tarihinin en şaşırtan yılı olduğunu söyleyen Yavuz, “ Tatile gidebilmek için uçak parası kadar PCR testine para ödeyen turist, bütün istatistikleri alt üst etti. Her bir turizm ürünü değerinin çok üzerinde alıcı buldu. Zira hala dünyanın birçok bölgesi pandemi kısıtlamalarının kıskacında ve kapalıydı. Dolayısı ile tatil alternatifleri kısıtlı idi. Aylardır dört duvar arasına sıkışıp kalmış olan Turist her şeyinden fedakârlık etti, ama tatilinden etmedi. Hem fiziken, hem ruhen başka diyarlara acilen ihtiyacı vardı. Sanırım 2022 yılında insanlar seyahat edemeseydi birçoğu telafisi olmayan bunalıma girerdi. Çok iddialı olacak ama Turizm, pandemiden sonraki süreçte insan sağlığına en etkili ilaç oldu” ifadelerini kullandı.  



‘2024 DENGELİ AMA YOĞUN BİR YIL OLACAK’
2024 yılında turizmde olacakları değerlendiren Yavuz, “ 2024, bu farklı iki yıldan süzülen gerçeklerle daha oturmuş, biraz daha dengeli ve ölçülü ama daha yoğun bir yıl olacak. Son iki yıldan öğreneceklerimizi uygulayacağımız daha ayakları yere basan bir yıl. Hem satan sattığının değerinin, hem alan aldığının gerçek değerinin farkında artık. Takip edebildiğim kadarıyla UNWTO (Dünya Turizm Örgütü) raporuna dayanarak diyebilirim ki, Dünya 2024 yılında gümbür gümbür bir turizm yılı yaşayacak. Haziran-Ekim dönemi sevilen tatil destinasyonları tıka basa dolacak.
Hele Akdeniz neredeyse ‘turist gelmesin artık‘ diyecek. Bunu öngören bazı ülkelerin şimdiden tedbirler aldığını görüyoruz. İtalya, İspanya, Yunanistan gibi yoğunluğa maruz ülkeler Turist gruplarını sınırlanıyor, şehir girişlerine ek vergiler koyuyor, ziyaret gün ve saatlerini kısaltıyorlar” dedi. 



‘İBRE DOĞRUDAN ANTALYA’YI GÖSTERİYOR’
Antalya turizmini değerlendiren Yavuz, “ Dünya Turizminin biraz önünde giden ülkemizde de 2024 yoğun bir yıl olacak. Şu anda Avrupa'daki ibre doğrudan Antalya’yı gösteriyor.
Bugüne kadar alınan rezervasyonlar gerek sezon öncesi, gerek yüksek sezonda Antalya’yı rakipsiz kılıyor. Özellikle Almanya’dan çok kuvvetli sinyaller geliyor. Önemli bir data kaynağına sahip Amedeus Rezervasyon sistemine göre Antalya rezervasyonları Hurghada ve Mayorka’nın açık ara önünde gidiyor. Ocak başında Almanya’da yapılan rezervasyonların yüzde 27,64 ü Antalya için yapıldı. 2019 yılının aynı döneminde bu oran yüzde 18,33 idi. Pandemiden beri Mısır ve İspanya’dan Antalya’ya doğru bir geçirgenlik söz konusu. Sıralama geçen senede aynıydı ama fark bu kadar açık değildi. Neredeyse şu aralar yurt dışı tatil rezervasyonlarında her 3 Alman’dan biri Antalya rezervasyonu yapıyor” ifadelerini kullandı. 


YORUMLAR

  • 0 Yorum