TÜRK KAHVESİ'NİN UNESCO YOLCULUĞU

“Türk Kahvesi Kültürü ve Geleneği” adlı aday dosya, UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi’ne alınmıştır.

TÜRK KAHVESİ'NİN UNESCO YOLCULUĞU
14 Ocak 2021 - 23:33
2013 yılında UNESCO’ya gönderilen 192 aday dosya arasından gerekli teknik şartları başarıyla karşılayarak Komite tarafından değerlendirilmeye uygun görülen 38 dosya arasına giren “Türk Kahvesi Kültürü ve Geleneği”nin kabul edilmesi ile Temsili Liste’de Türkiye adına kaydedilen miras sayısı 11’e yükselmiştir.

Kendine özgü pişirme tekniği ve sunumuyla eşsiz bir tada sahip olan Türk kahvesi, geleneksel sohbet toplantıları, evlilik ritüelleri ve yemek kültürüne olan etkisiyle günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçasıdır. El sanatlarından edebiyata, sahne sanatlarından resim sanatına pek çok alana ilham kaynağı olan Türk kahvesi, etrafında şekillenen zengin miras öğeleriyle İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne kaydettirilmek üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ilgili sivil toplum kuruluşları, bireyler ve akademisyenlerin desteği alınarak hazırlanmıştır.

 Tarih boyunca, kuşaktan kuşağa aktarılarak günümüze ulaşan ve somut olmayan kültürel mirasımıza ilişkin pek çok öğeyi içinde barındıran Türk kahvesi kültürünün Temsili Listeye kayıt edilmesi, Türk Kahvesi Kültürü ve Geleneğinin UNESCO tarafından koruma altına alınması gereken somut olmayan kültürel miras unsuru olarak kabul edilmesi ve bu kültürün etrafında şekillenen gelenek ve toplumsal uygulamaların korunmasına yönelik ciddi adımların atılacak olması anlamına gelmektedir. 

        Bugünekadar UNESCO İnsanlığınSomutOlmayanKültürelMirasınınTemsili Listesinekayıtlı unsurlarımızşunlardır: 

Meddahlık
Mevlevi Sema Törenleri
Aşıklık Geleneği
Karagöz
Nevruz
Geleneksel Sohbet Toplantıları
Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali
Alevi-Bektaşi Ritüeli Semah
Tören Keşkeği Geleneği
Mesir Macunu Festivali        


YORUMLAR

  • 0 Yorum