BU İŞİN SONU NEREYE GİDER?

Teoman Matlum
ABONE OL

Değerli okurlar, bu yazıyı yazdığım tarih 25 Mayıs 2018. Tam yazımı yazarken son dakika bir haber geldi. Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Sayın Mehmet Şimşek bir açıklama yaptı. “TCMB geç de olsa çok güçlü bir adım attı ve bu adım etkili oldu. Türkiye piyasalarla inatlaşmayacak, yatırımcıların endişelerini anlıyoruz, bunları gidermeye yönelik adımları atmaya devam edeceğiz" dedi. Dedi demesine de Merkez Bankasının bu güçlü hamlesinin ardından dolar 4,76 TL’den, ancak 4.71TL’ye gerileyebildi.


Sonrasında da şu açıklama geldi. “TCMB ne gerekiyorsa yapacaktır.”

Dolar Neden Değer Kazanıyor?

* ABD'de uzun vadeli faizler artarak yüzde 3'ü aştı,

* Petrol fiyatları arttı,

* Amerikan dolar endeksi yükseldi,

* ABD yaptırımlar listesine Türk şirketlerini ve vatandaşlarını koydu,

Hadi bunlar bizim dışımızda olanlar, peki alttakiler?

* Seçim arifesinde verilen vaatler, saçılan paralar

* Uzun zamandır OHAL’in varlığı sonucunda ülkemize gelmeyen yatırımlar

* Uzayıp giden dış borçlar

* Paranın bol olduğunda yanlış yapılan yatırımlar

* Betona taşa gömülen paralar

Sonuç; Dolardaki yükseliş sadece bize özgü değil, kurdan etkilenen reel sektörün yanındayız, bünyemiz zayıf değil, bankalarımız karlı, Merkez Bankamız güçlü...........

* Çok şükür.

Ekonomimiz bu kadar iyi de 3-5 ay önce biz neden 1 dolar hammaddeye 3,5 TL. verirken, şimdi 4,7 TL. veriyoruz. Ya da elin turisti ülkemize gelip 100 dolar bozdurduğunda 350 TL. alabilirken, şimdi 470 TL. cebine indiriyor. Onlar zenginleye dursun, biz neden fakirleşiyoruz?

Dolar kuru 2017 yılından itibaren yeni bir yükseliş trendine girdi. Bu seviyelerden Merkez Bankasının baskıları, seçimden sonra çıkacak sonuç ve piyasaların güven kazanma durumu vb. etkenler nedeniyle 4,2 TL’ye kadar gerileyebilir. 4,73 seviyesini kırarsa tepe noktası ne olur ve nerede durur bilinmez.

Aralık 2017 sayımızda yayınlanan “Bir Akıl da Sen Ver” başlıklı yazımızda, Ekim ayında dolar kurunun 3,48TL olduğunu, Aralık ayında 3,92 TL. ye yükseldiğini ve TL.’nin değer kaybının 3 ayda %12,64 olduğunu belirtmiştik. O günden bu yana Merkez Bankamızın müdahalelerine rağmen dolar kuru 4,71 TL. oldu.  Kayıp 8 ayda yaklaşık %35.

Yazımın sonunda da şu satırları yazmıştım;

Daha bitmedi, önümüzdeki bir yıl içerisinde (2018 yılında) 170 milyar dolar vadesi gelecek olan döviz borcumuz ve 40 milyar dolar da cari açığımız  var. Yani toplam 210 milyar dolara ihtiyacımız var. Eninde sonunda dışarıdan bu borcu bulmak zorundayız.

Bu şartlarda dolar düşer mi sizce ne dersiniz? Bir akılda siz verin……. demiştim.

Geldik Haziran ayına ve 2018 yılından ödememiz gereken döviz borcu 184,7 milyar dolar oldu. Cari açık 55,4 milyar dolara çıktı. İhtiyacımız olan para yaklaşık 240 milyar dolara ulaştı.

Bu durumda bence doğru soru şu;

Bu işin sonu nereye gider? Benden bu kadar.....