Dünyanın En İyi 10 Sinema Müzeleri

ABONE OL

Film piyasası her ne kadar Hollywood'un gişe rekorları üzerinde dönse de, dünyanın hemen tüm şehirleri kendi çapında sinema tarihine katkıda bulunmuştur. Bunu da kentin en güzel binalarında bulunan muhteşem müzeleriyle kanıtlarlar.

Bir sinema tutkunuysanız, seyahat amaçlı gittiğiniz bu kentlerde ufkunuzu genişletecek ve film kültürünüzü zenginleştirecek harika müzelere uğramalısınız. Hayran olduğunuz ve tek oturuşta patlamış mısırların dibini gördüğünüz filmleri en iyi anlatacak yerleri mutlaka görmelisiniz. Şimdi, dünya sinemasının doluştuğu odaları ziyaret etmek için uçak biletlerinizi ayarlayın, dünyanın en iyi sinema müzelerine gidiyoruz!

Çin Ulusal Film Müzesi (CNFM)

Pekin’de bulunan Çin Ulusal Film Müzesi, tam 10 yaşında. İnşa edileceği sırada aslında bir anıt olması planlanıyordu. Daha sonra bu endüstrinin ne kadar geliştiği anlaşıldı ve bu yapı bir müzeye dönüştürüldü. Asya’nın en dev sinemasının bulunduğu bu müzede, filmlere ait 1500’den fazla malzeme ve 450 filme ait fotoğraf ve belgelerin oluşturduğu koleksiyonlar bulunuyor.  Bu müzeyi en çok filmsever turistler ve akademisyenler ziyaret ediyor. Çünkü burada akademik değişim programları ve araştırma faaliyetleri de yürütülüyor.

Avustralya Hareketli Görüntü Müzesi (ACMI)

Melbourne’de bulunan hareketli film müzesi, tüm ülke için çok önemli. Çünkü burası Avustralya’nın en çok ziyaretçi alan ikinci müzesi. Sinema, televizyon, bilgisayar oyunları, animasyon gibi hareketli resimler içeren her şeyi bulunduran bir müze. Filmlerde kullanılan farklı ses, renk ve çekimleri burada görebiliyor; dev kabinlerin içinde filmler izleyebiliyor ve sinemacılık tarihinde kullanılan farklı çekim tekniklerini tanıyabiliyorsunuz. 1946 yılında Victoria Devlet Film Merkezi olarak kurulmuş bu müze, şimdilerin en teknolojik arşivlerinden biri.
 

Alman Film Müzesi

Almanya’daki altı film müzesinden biri de Frankfurt’taki Alman Film Müzesi. Bu yönüyle, Almanların ne kadar film kültürüne düşkün olduğunu görebiliyoruz. Bu müze aslında sadece turistlerin gezecekleri bir mekan değil. Yeni bir film çekilmeden önce sanatçılar önce bu müzeye uğrarlarmış. Çünkü bu müze, Alman film tarihine ait belgelerini, film stüdyolarını bulundururken özel efekt gösterileri ile kendine hayran bırakacak koleksiyonlarını sergileyerek, film sektörüne parlak fikirler veriyor.

Dubai Hareketli Görüntüler Müzesi

Orta Doğu’da türünün tek örneği olan müzeye eğer sinema öncesini de bilmek istiyorsanız mutlaka gitmelisiniz. Sergi, insanlık tarihinin ilk yıllarındaki hareketliliği bile ele alır. Akram Miknas’ın 25 yıl boyunca oluşturduğu koleksiyonun yer aldığı bu müze, dünyanın en geniş film koleksiyonlarından birine sahip.

Hollywood Müzesi

Film denince akla gelen Hollywood’un müzesi,  tahmin ettiğiniz gibi çok görkemli bir yer. Amerika’nın film ve televizyon tarihine ait tam 10 bin güçlü parçadan oluşan bu müzede, Marilyn Monroe gibi birçok yıldızın milyon dolarlık kostümlerini de görebilirsiniz. Kült korku ve gerilim filmlerinde kullanılan zindan setlerinde gizemli bir yolculuk yapma imkanı ziyaretçilerini fazlaca heyecanlandırıyor.  Binanın içinde yer alan mimarlık harikası olarak kabul edilen en önemli parça ise; Max Factor.

Fransa Film Müzesi

Özellikle Avrupa ve Fransız sinemasının hayranları için kaçırılmayacak bir fırsat. Sadece filmseverleri değil, mimari hayranlarını da büyüleyecek kadar şık bir müze burası. Müze, tarama odaları, seçkin filmlerden alınan görüntü ve malzemelerle sinefilleri kendine hızla çekiyor.
 

Ukrayna Sinema Müzesi

Filmseverlerin Odesa’ya gittiklerinde muhakkak uğraması gereken çok kapsamlı bir müze Ukrayna Sinema Müzesi. Tarihi bir konakta bulunan bu mistik müze, Sovyetler Birliği ve Ukrayna’nın sinematik aktivite geçmişini gözler önüne seriyor. Müzede; filmler, kitaplar, scriptler, ödüller, skeçler, reklam afişleri ve Sovyet sinemasının ilişkin diğer eşyaları da dâhil olmak üzere 10 binden fazla eser bulunuyor. Postmodern ve avangart çalışmaları ile sinemanın başlangıcından itibaren, geniş çaplı eserler ile dolu bu müze, film kültürünüze muhteşem bilgi ve deneyimler katacak.

Hareketli Görüntü Müzesi

Teknolojisiyle takdir edilesi, Amerika’nın ikinci sinema müzesi New York-Queens’te bulunuyor. Hareketli bir müze olması dolayısıyla Amerika’da türünde tek. Diğer kentlerdeki hareketli resim müzelerinin aksine, burası daha modern unsurların üzerinde duruyor. Dijital sanat çalışmalarının da bulunduğu müzede, interaktif ekranlarda çevrimiçi projelerin gösterimi de bulunuyor.

Ulusal Medya Müzesi

Eskiden “Fotoğrafçılık, Sinema ve Televizyon Ulusal Müzesi”  olarak bilinen, Ulusal Medya Müzesi’ne son olarak Science Museum Grubu  da katıldı. İngiltere/Bradford’un UNESCO tarafından Dünya Film Şehri seçilmesiyle etkinliklerini daha da renkli hale getiren bu müze, tam 7 katlı.  IMAX ekranına sahip olan bu zengin müze, pek çok önemli film festivaline de ev sahipliği yapıyor. Işık ve ses-bilim ve kültür mottosuyla ziyaretçilerini ağırlayan müzede 3.5 milyonun üzerinde nesne sergileniyor.

İtalya Ulusal Sinema Müzesi

Burayı geleneksel bir müze olarak adlandırmak büyük bir haksızlık olur. İtalya Ulusal Sinema Müzesi, sinema sanatı ile ilgili yapılan bilimsel ve eğitimsel araştırmalarıyla benzerleri arasından kendini sıyırıyor.  Film kültürünün farklı teknolojik nesnelerini toplayan koleksiyonu yanı sıra, İsviçreli set tasarımcısı François Confino’nun yarattığı şaşırtıcı ses ve görsel efektlerden oluşan boşluğu görmelisiniz. Turin Film Festivali,  bu muhteşem müzeyi görmek için en doğru zaman olabilir.