Dünya'nın en ünlü festivalleri

ABONE OL

Her insan farklı olduğuna göre eğlence anlayışlarının da farklılıkları göz önüne alınmalı değil mi? Kimi sadece müzik dinlemek ister, kimi maceraya atılmadan eğlenebilmenin imkansız olduğunu düşünür, kimisi de maskelerin ardına gizlenmekten hoşlanır…

Dünyanın dört bir yanında her yıl düzenlenen sayısız festival ve karnavallar tam da bu yüzden var. Özgürlük, eğlence, turizm, çılgınlık, keşfetmek, anmak… Bambaşka zevklere ve isteklere hitap eden yüzlerce organizasyon varken neden size en uygun olanında karar kılıp, unutamayacağınız anılar biriktirebilmek üzere hazırlıklara başlamıyorsunuz?

Venedik Festivali

Kökeni 13. yy’a kadar uzanan Venedik Festivali, 1979 senesinden beri her yıl kutlanıyor. Yılın ilk üç ayından birine denk gelen festivalde, toplumsal statü ayrımlarını kaldırmak ve herkesin eşit olmasını sağlamak amacıyla maske takılıyor. Maskelerin kullanılması çoğu insan tarafından, dük veya yargıçların bilgi ve kanıt toplamak için normal insanların arasına karışmak istemesi ile ilişkilendiriliyor. Başka bir inanışa göre eskiden kadınların eğlence mekanlarına gitmesi kötü bir durum gibi algılandığından maske takmaları gerekirmiş. Bu da zamanla maskeli festivallere ön ayak olmuş.

Her yıl farklı bir temaya göre düzenlenen karnavalda, maskeler de belirlenen temalara uygun seçiliyor. Çoğunlukla Saint Marks Meydanı’nda gerçekleşen karnaval süresi boyunca, şehrin tarihi mekanları ve mimarileri yılın temasına uygun olarak süslenir ve festival havası tüm şehri ele geçirir.


Venedik Karnavalı’nda herkesin taktığı maskeler sayesinde toplumsal statü ortadan kalkıyor.

Domates Festivali

Her yıl ağustos ayının son çarşambasında, İspanya’nın Valencia bölgesindeki Bunol Köyü’nde düzenlenen festivale dünyanın dört bir yanından gelen insanlar birbirlerine tonlarca domates fırlatarak eğleniyor. Bunol kasabasının 10 binlik nüfusu festival gününde 50 bine ulaşır.

Festival geçmişinin 1945 yılına dayandığı bilinmekle birlikte, tam olarak nasıl ortaya çıktığı hakkında çeşitli söylemler bulunuyor.
 
Sabah saatlerinde büyük bir direğin üstüne konan jambon düşürüldükten sonra domates kamyonları harekete geçer ve bu şenlik için 40 ton domates kullanılır. İspanyollar bu festivali dünyanın en büyük Gazpachosu (İspanyolların domates çorbası) olarak adlandırır.

Koruyucu gözlük kullanılması ve fırlatılmadan önce domateslerin iyice ezilmesinin önem taşıdığı festival yaklaşık 1 saat sürüyor. Festivalin ardından katılımcılar, sokakları hortumlarla temizlemeye girişip, Bunol Nehri’nin yakınlarındaki duş alanlarında temizlenmeye giderler.


İspanyollar bu festivali dünyanın en büyük Gazpachosu (İspanyolların domates çorbası) olarak adlandırır.

Rio Karnavalı

Dünyanın en büyük ve en eğlenceli karnavallarından biri olan Rio Karnavalı, Hristiyanlıkta 40 gün boyunca tutulan orucu kapsayan Büyük Perhiz’den önce düzenleniyor.

Her yıl karnaval sayesinde rengarenk görüntülere ev sahipliği yapan Brezilya’da, katılımcıların ve dansçıların giydiği kıyafetler büyüleyici bir görsel şölen yaratıyor. Dünya çapında merakla beklenen ve büyük yankı uyandıran gösterişli geçitlerin sahnesi Rio Karnavalı’nda, samba okulları da yer alıyor.

Sabaha kadar eğlenip dans eden binlerce insanın bulunduğu festivale katılan samba okulları, bütün hünerlerini göstermek için tüm sene boyunca çalıştıkları figürleri sergilerler. Çünkü bu yarışı kazanmak okullar için çok büyük bir anlam ifade eder. Biz festival izleyicilerine de kıyasıya bir dans şöleni izleyip profesyonellerin gösterilerinden birkaç samba figürü kapmak düşer.


Dünyanın en büyük ve en eğlenceli karnavallarından biri olan Rio Karnavalı’nda büyüleyici bir görsel şölen izleyeceksiniz.

Burning Man Festivali

Dünyanın en çılgın festivalleri arasında olan Burning Man Festivali, Amerika’nın Nevada eyaletinde düzenleniyor. Dünyanın dört bir yanından gelen sanatçıların ve sosyal devrimcilerin Black Rock Desert’te, 8 gün boyunca sert çöl koşullarına dayanıp, kendilerini ifade edebilmelerini sağlayan festival süresince, başka bir yerde göremeyeceğiniz kadar farklı birçok gösteriye şahit oluyorsunuz.

Çok büyük bir alana sahip olan bu festivalde yakılmak için bekleyen devasa mimariler ve tahta bir adam yer alıyor. Festival, insan bedenini ve toplumsal baskıları temsil eden tahta adamın yakılmasıyla sona eriyor.

Zor çöl şartlarına ve uykusuzluğa dayanabileceğinizi düşünüyorsanız bu büyüleyici gösterilerle dolu çılgın festivale mutlaka gidin!


Festivalin son günü yakılan, insan bedeni ve toplumsal yargıların temsili olan tahta adam.

Holi Festival

Baharın gelişini kutlamak amacıyla her yıl Hindistan, Sri Lanka, Nepal gibi Hintlilerin olduğu hemen her yerde düzenlenen festival.

Dünyanın en eski festivallerinden biri olan Renklerin Festivali, Asya ülkeleri dışında da oldukça popüler. İnsanların tüm gün dans edip şarkılar söylediği bu eğlenceli festivalde, herkes birbirine özel bir maddeyle yapılmış renkli tozlar atıyor. Bir nevi su savaşı da yapılıyor diyebiliriz fakat tabii ki sular da renkli. Holi festivali sayesinde Hindistan’daki kast sistemi bir günlüğüne de olsa yıkılmış oluyor. Çünkü zengin fakir, kadın erkek gibi ayrımlar ortadan kalkıp, herkes aynılaşıyor.

Kullanılan her rengin farklı bir anlam içerdiği festival süresince aileler birbirlerini ziyaret eder ve kızgınlıklar unutulup, barışın ve mutluluğun hüküm sürmesi amaçlanır.


Tüm katılımcıların renkli tozlarla boyandığı festivalde kast sistemi de ortadan kalkmış oluyor.

Çin Yeni Yıl Kutlaması

Çin’de, yılın en önemli tatili olarak görülen yeni yıl kutlamalarının tarihi her sene değişir. 12 hayvanlı takvimi bulunan Çin’in her yıla farklı bir hayvan ismi vermesi ise efsaneye göre şöyledir: Krallığındaki tüm hayvanları evine davet eden buddha’nın davetine sadece 12 hayvan gelmiş. Hayvanları ödüllendirmek için her yıla eve gelme sıralarına göre bir hayvanın ismi verilmiş. İlk gelen hayvan fare olduğu için ilk yıla fare yılı, son gelen domuz olduğundan 12. yıla da domuz yılı denmiş.

Miladi takvime göre her yıl 21 Ocak – 21 Şubat arasında kutlanan yeni yıla denk gelen hayvan bu sene maymun olacak. Özellikle Endonezya, Malezya, Hong Kong, Tayvan ve Filipinler’de büyük bir coşkuyla günlerce süren kutlamalar, özel hazırlanmış yemekler ve eğlenceler düzenlenir.


Yeni yıl kutlamasına özel hazırlanan yemekler, akraba ziyaretleri ve gösteriler büyük önem taşır.

Tomorrowland
2005 yılı itibariyle her sene Belçika’nın Boom bölgesinde kutlanan Tomorrowland Festivali, Avrupa’nın en büyük müzik etkinlikleri arasında sayılıyor. Tomorrowland için, Anvers ve Brüksel arasında kalan Boom’da devasa bir alan kuruluyor, yani Türkiye’deki en büyük festivalleri düşünün, onların kat kat büyüğünü düşünün şimdi de…
Dünyanın en iyi elektronik müzik sanatçılarının sahne aldığı (Moby, Tiesto, Avicii, Armin Van Buuren, David Guetta bunlardan sadece birkaçı) festivalin biletleri satışa sunulduğu andan itibaren çok kısa bir sürede tükeniyor.
Her yıl 100.000 turistin akın ettiği bu rüya festival, genellikle temmuz ayının son haftası gerçekleşiyor.


Avrupa’nın en büyük müzik etkinlikleri arasında bulunan Tomorrowland’e her yıl binlerce turist akın ediyor.

Comic Con International

Comic Con International, 1970 yılından beri San Diego’da düzenlenen dünyanın en büyük 2. çizgi roman festivali konumunda.

Çizgi roman severlerin büyük ilgi gösterdiği Comic Con festivalinde yüzlerce cosplay sergileniyor. 2010 yılında yaklaşık 800 cosplayin katıldığı festivali 1970’te 300, 2007’de 125.000 ve 2010’da 400.000 kişi ziyaret etmiş.

Comic Con Festivali’nin en önemli ve merakla beklenen özelliği ise yeni çıkacak filmler, diziler ve oyunlar hakkındaki bilgilerin açıklanması.


Yeni film, dizi ve oyunlar hakkında bilgilerin verildiği Comic-Con Festivali, her sene binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor.

Albuquerque Uluslararası Balon Festivali

Her yıl ekim ayında gerçekleşen festivale yüz binlerce insan katılıyor. ABD’nin New Mexico eyaletinde düzenlenen etkinlik süresince yaklaşık 800 balon uçuruluyor.

1972’den beri gerçekleşen festival, 9 gün sürüyor. Birçok etkinlik ve yarışmanın gerçekleştiği festivalde, çeşit çeşit figürlere sahip rengarenk balonlar gökyüzünü süslüyor.

İlk olarak Albuquerque’deki yerel bir radyonun 50. yılını kutlamak için uçurulan balonlar, zamanla her sene düzenlenen eğlenceli bir festivale dönüşmüş. Fotoğrafçılıkla ilgilenenlerin mükemmel kareler yakalayabileceği bu görsel şölen, 1-9 Ekim 2016 tarihlerinde gerçekleşecek.


Rengarenk görüntülere sahne olan balon festivalinde yaklaşık 800 adet farklı şekil ve boyutlarda balon uçuruluyor.

Cheese Rolling Festivali

İngiltere’nin Cooper’s Hill bölgesinde düzenlenen peynir yuvarlama festivali, 200 yıldır her sene yapılan geleneksel bir festival.

Yaklaşık 45 derecelik bir açıya bırakılan 4 kg’lık yuvarlak peyniri yakalayabilmek için onlarca insanın yarıştığı festival, renkli ve eğlenceli görüntülere sahne oluyor. Brockworth Köyü’ndeki insanlar tarafından ufak bir eğlence amacıyla başlatılan bu etkinliğe, zaman geçtikçe dünyanın çeşitli bölgelerindeki insanlar tarafından da ilgi gösterilmeye başlanmış.

Peynirin bitiş noktasına ulaşmadan yakalanması amaçlanan yarışa, peynir yokuştan aşağı bırakıldıktan 1 saniye sonra başlanıyor. Hızı saatte 112 km’yi bulan peyniri yakalamadan, bitiş çizgisini geçen ilk kişi de yarışı kazanmış sayılıyor.

Etkinlik her yıl mayıs ayının son pazartesi günü gerçekleştiriliyor.


Tepeden aşağı bırakılan peyniri yakalamaya çalışan insanlar…

Çamur Festivali

Her yıl temmuz ayının ikinci haftasında Güney Kore’nin sahil kenti Boryeong’ta 10 gün boyunca süren çamur festivali, hem sağlıklı hem de çok eğlenceli olduğundan yüz binlerce turistin akınına uğruyor.

İlk kez 1998’de düzenlenen festivalde, Boryeong’un kozmetik ürünlerinde de kullanılan çamurunu tüm dünyaya tanıtmak amaçlanmıştı.

2006 yılında 2,2 milyon katılımcıyla rekor sayısına ulaşan festivalde; çamur kayağı, çamur banyosu, çamur futbolu ve çamur masajı gibi pek çok etkinlik gerçekleştiriliyor. Minerali bol çamurlara bulanan insanlar, eğlencesine gece geç saatlerde konserler ve havai fişek gösterileriyle devam ediyor.

Kozmetik ürünlerde kullanılan çamurun faydalarını dünyaya duyurmak amacıya başlanan festivalde eğlenceli görüntüler ortaya çıkıyor.

Dünyanın En Büyük Festivalleri

    Cannes Film Festivali.

    Oktoberfest.

    Rio de Janeiro Karnavalı Brezilya'da Rio de Janerio şehrinde gerçekleşen Rio Karnavalı, dünyanın en ünlü ve en büyük festivallerinden bir tanesi. ...

    Tomorrowland.

    Glastonbury Festival.

    Burning Man Festivali.

    Sonisphere Festivali.

    San Fermin Festivali.