Oğuz Korum

Oğuz Korum


BİR ALANYA NOLTALJİSİ

07 Şubat 2017 - 00:22 - Güncelleme: 28 Nisan 2020 - 09:29

Fotoğraf 1950'li yıllarda, şimdiki Keykubat Plajında çekildi. Sol başta Alanya'nın Nasreddin Hocası olarak ifade edilen merhum Takavüt Ahmet, ortada ağzında sigara şapka yana düşmüş Mal Müdüreelin merhum Ali Efe, yanda yine şapkası yana düşmüş Alanya'nın mucitlerinden merhum Ürgüplü İbrahim... (Harita mühendisi Ali Taşar'ın dayısı)


Ürgüplü İbrahim bir dönem Alanya'sında, kendi icadı olan hızar makinesiyle çok konuşulmuştu.



Fotoğraf 1950'li yıllara aittir. Fotoğrafta iki merhum inşaat ustasını görmekteyiz. Bu yıllarda Alanya'da adına paçal denen çimento, iri kum karışımı beton harcı hazırlanırdı. Henüz beton mikserleri devrede değildi. Hazırlanan paçallar kürekle karıştırılır, tenekelere konur ve sırtta taşınarak damlara dökülürdü. Merhum Mehmet Emiroğlu ve arkadaşı böyle bir çalışma esnasında.



Fotoğraf 1940'lı yıllara aittir. Bu yıllarda Alanya erkeğinin en tabi aksesuarı belindeki Trablus kuşağı ve kafasındaki şapkasıdır. Trablus kuşağı aksesuar olarak kullanılırken aynı zamanda beli korumak, böbrekleri üşütmemek ve tütün tabakasını da muhafaza etmek için kullanılırdı. Fotoğrafta böyle bir Alanyalıyı, hanımıyla birlikte görüyorsunuz.



Fotoğraf 1950'li yıllara aittir. 1948 yılında başlayan ve inşaatı devam eden Alanya iskelesinde bu fotoğraf çekiliyor. Fotoğrafta iskeleyi kontrole gelen yetkililer ve Alanyalı bir grup görülmekte. Grupta Alanya'nın ilk otellerinden olan Alanya Palace'ın sahibi merhum Mehmet Çavuş ( Mehmet Temiz), yanında boynunda fotoğraf makinesiyle Alanya'nın ilk gazetesi olan Alanya Postası gazetesinin sahibi merhum Cemal Sarıkadıoğlu, önde Alanya'nın ilk tellallarından ve turizm rehberlerinden merhum Galip Dere görülmektedir.



Fotoğraf 27 Ocak 1984 yılında merhum avukat milletvekili Ali Dizdaroğlu'nu, bir açılış kurdelesini keserken göstermektedir.



Fotoğraf 1940'lı yıllara aittir. Fotoğraf körüklü fotoğraf makinesiyle çekilmiştir ve o yıllarda Alanyalı genç kızların, önemli çeyiz malzemelerinden olan ceviz ağacından yapma katlanır iskemle üzerinde bir çocuğu ve Alanyalı bir aileyi göstermektedir.



Fotoğraf 1960'lı yıllara aittir. Bir düğün öncesinde Alanyalı gelin hanım, görümceleriyle bu fotoğrafı çektiriyor.



Fotoğraf 1970'li yıllarda Kuyularönü Camii önünde bakkallık yapan Remzi Yenialp'in dükkanında çekilmiştir. Fotoğraftaki kişi halen Sarıveliler'in Civiler köyünde  yaşayan Emmioğlu Garip Hüseyin'dir. Garip Hüseyin'in Alanya'da keramet sahibi olduğu halen dilden dile anlatılır. 80'li yılarda aniden  ortadan kaybolan Emmioğlu Garip Hüseyin'in, Alanya'nın doğal yapısının bozulduğunu iddia ederek köyüne döndüğü bir daha da gelmediği anlatılır.

YORUMLAR

  • 0 Yorum