Teoman Eriş

Teoman Eriş


Trafik Hindistan'ı aratmıyor!

10 Kasım 2023 - 10:41

Yıllardır spor yazarım. Diğer konulara çok fazla girmek istemem ancak nedense son aylarda elim çok fazla spor yazmaya gitmiyor. Malumunuz yaşadığımız şehirde o kadar çok sorun var ki, spor maalesef arka planda kalıyor.

Geçen yıldan bu yana Türklerin yaşadığı konut ve kira krizi bitmese de, emlak sektöründe yabancılara ikamet verilmediği için yaşanan duraklama, yerli halkımız için bir umut ışığı oldu. Her ne kadar ‘yabancıya konut satışı yapılamazsa Alanya’nın sonu olur’ nidaları atılsa da bu sorunun gerçekte böyle olmadığını, Alanya’nın turizm sayesinde kendi kendine yeten ve hatta ülkeye katkıda bulunan bir şehir olduğunu 7’den 70’e herkes biliyor. Bu konulara çok fazla girmek istemiyorum. Zaten çok fazla yazılıp çizildi.

Bahsetmek istediğim bir diğer önemli krizimiz malum trafik sorunu. Alanya’da yaşayan herkesin bu güzel şehirde trafikte güvenli bir şekilde seyahat etmeye, işine gücüne sorunsuz gitmeyi, çoluğunu çocuğunu gönül rahatlığıyla okula yalnız gönderebilmeyi hak ettiğini düşünüyorum. Dar ve yetersiz yollar, yol kenarlarına yapılan hatalı parklardan dolayı iyice daraldığı için zaten büyük bir ulaşım sorunu vardı. Son zamanlarda yabancı ülkelerden gelen göç ile trafik tam bir keşmekeş haline geldi. ‘Tamam da ne yapabiliriz?’ diyeceksiniz. Birincisi insanlar trafiğe çıktığında biraz daha dikkatli olabilir. Sinyal vermeyi bilmeyen, kavşakta öncelik hakkı kimde hiçbir fikri olmayan, ‘nasıl olsa yeterince denetleme yok, cezalar caydırıcı değil’ düşüncesiyle kural tanımayan bir sürü trafik canavarı ile iç içe yaşamak zorundayız. 1-2 kilometre mesafedeki işimize bile giderken abartısız 3-4 kez kaza tehlikesi atlatmak durumundayız. Direksiyon başına geçtikten sonra yüzde 100 dikkatli olması gereken kişi sizsiniz. Aksi halde işinize gidene kadar birkaç kez kaza geçirmek durumundasınız. Tamam, bunlara insanları bir şekilde alıştırdınız da, şu Hindistan caddelerini aratmayan Anadolu Hastanesi kavşağını, çevre yoluyla Nüfus Müdürlüğü caddesini birbirine bağlayan marketin (Aymar) bulunduğu kavşağa trafik ışığı sistemini kurmak çok mu zor? Bunun gibi bir sürü sorunlu kavşak ve sokak var. Sabahları ve akşamları iş çıkışında tam bir Hindistan trafiğine dönüşüyor caddeler. Hiç mi bir yetkili görmüyor. Bahsettiğim yerlerde bir markete girip 10 dakika alışveriş yapın, mutlaka bir kaza görürsünüz. Çok mu zor ışıklandırmak, bir trafik lambası koymak. Tamam her kavşağa bir polis koyamazsınız, kamera sistemi kurup kurallara uymayanlara buradan, masa başından ceza kesmekte mi çok zor? İnsanlar neden bu Hindistan trafiği çilesini çekmek zorunda, anlaşılır gibi değil. Yani Alanya’nın yabancılara daire satmaktan daha öncelikli sorunları var. Daha trafik sorununu çözemediğin şehirdeki tüm daireleri yabancılara satsan ne olur.

Gereksiz yere tek yön yapılan, ulaşımı daha da zorlaştıran bazı caddeleri de daha sonra yazmayı düşünüyorum. Onlarla ilgili de tespitleri yaptıktan sonra yazacağım. Belki bir yetkili okur da, Alanya’ya yakışır bir hizmeti planlar.

Sevgilerimle…

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum