Teoman Eriş

Teoman Eriş


Bu gurur Alanya'nın

21 Kasım 2022 - 15:51

Pandemi nedeniyle bir yıl ara verildikten sonra geçen yıl 30'uncusu düzenlenen ve 'Yılın En Başarılı Yerel Organizasyonu' ödülünü alan Alanya Triatlonu'nun 31'incisine 15-16 Ekim 2022 tarihlerinde ev sahipliği yaptık.

Bir yıl ara verildiği için uzun soluklu, 'aralıksız' düzenlenen spor organizasyonlarından biri olma özelliğini kaybetse de, Alanya Triatlonu Alanya'nın ve Türkiye'nin tanıtımına katkı sağlayan en değerli organizasyonların başında yer almaya devam ediyor. Alanya'nın 1991 yılında tanıştığı bu spor organizasyonu, geçtiğimiz ay 31'inci kez düzenlendi. Alanya Belediyesi'nin, Türkiye Triatlon Federasyonu ile birlikte organize ettiği 31'inci Alanya Triatlon Yarışları'nın ilk gününde Paratriatlon Dünya Kupası yarışları yapıldı.

Türkiye'de düzenlenen ilk triatlon yarışları olan Alanya Triatlonu'nun 31'incisi, 16 Ekim'de Avrupa Triatlonu Kupası ile devam etti. Galip Dere Plajı'nda devam eden organizasyon, Alanya Sprint Triatlon Türkiye Kupası Yaş Grupları Finali'yle başladı. Ardından elit kadınlar ve erkeklerde Avrupa Kupası yarışları yapıldı. Avrupa Kupası'nda sporcular 750 metre yüzme, 20 kilometre bisiklet ve 5 kilometre koşu etaplarını tamamladı. Yarış sonunda elit kadınlar kategorisinde Almanya'dan Lisa Tersch 59 dakika 16 saniye ile birinci, İngiltere'den Sophia Green 1 saatlik süre ile ikinci ve Fransa'dan Candice Denizot 1 saat 1 saniye ile üçüncü oldu. Elit erkekler kategorisinde ise İsviçre'den Adrien Briffod 53 dakika 1 saniye ile birinciliği, Fransa'dan Yanis Seguin 53 dakika 6 saniye ile ikinciliği ve yine aynı ülkeden Theo Texereau 53 dakika 8 saniye ile üçüncülüğü elde etti.

Türkiye'de düzenlenen en uzun soluklu spor organizasyonlarının ilk sıralarında yer alan Alanya Triatlonu bu yıl yağmur nedeniyle zorlu bir parkurda gerçekleştirildi ancak Alanya Belediyesi'nin organizasyon tecrübesi, Triatlon Federasyonunun aldığı önlemler sayesinde önemli bir kaza yaşanmadan yarışlar tamamlandı. Hava muhalefetine rağmen keyifli, bir o kadar da kaliteli bir organizasyona daha ev sahipliği yapmanın gururunu hep birlikte yaşadık.

Alanya Triatlonu'na değinmişken, genel bir bilgi notu da düşecek olursak;

Triatlon 1978 yılında Hawai adasında Amerikan deniz subayı John Collins’in insan vücudunun dayanıklılığını sınamak için 3 bin 800 metrelik parkurda yüzme, hemen ardından 180 kilometre bisiklet yarışı ve hemen ardından 42 kilometre 195 metre maraton koşusuyla oluşturduğu triatlon sporu, 1983 yılında Avrupa’ya gelmiş ve 1991 yılında da Türkiye’de ilk kez Alanya’da yapılmaya başlandı.

Alanya Triatlon ve Tenis Kulübü, Türkiye Triatlon Federasyonunun kurulmasına da öncülük etti. Uluslararası Alanya Triatlonu, erkekler ve kadınlarda Avrupa Şampiyonasının bir ayağı olarak koşulur ve 1.5 kilometre yüzme, 40 kilometre bisiklet, 10 kilometre maraton yarışından oluşur. Alanya Triatlonu, Avrupa Şampiyonasının dışında genç erkekler, 40 yaş üstü erkekler, 50 yaş üstü erkekler kategorilerinde de koşulmakta.

İlk kez 1991 yılında 13 ülkeden 120 sporcunun katılımıyla gerçekleştirilen Alanya Triatlonu bu süreçte ETU Triathlon Avrupa Şampiyonası, ITU Dünya Kupası Ayağı Şampiyonası ve ETU Triathlon Gençler Avrupa Kupasına ev sahipliği yapmanın gururunu yaşadı.

Başta Alanya Belediyesi olmak üzere, Triatlon Federasyonu'na, organizasyona katkıda bulunan tüm kurum ve sponsor firmalar ile emeği geçenlere teşekkür etmemiz gerekiyor.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum