Sağlıklı bir akşam yemeği için bunlara dikkat edin

Tüm öğünlere dikkat ediyorsunuz ama sıra akşam yemeğine gelince işler karışıyor dimi üstüne bir de kilo vermeye çalışıyorsanız dikkat etmelisiniz.

Sağlıklı bir akşam yemeği için  bunlara dikkat edin
10 Mayıs 2022 - 12:13
Gün içindeki öğünler kadar akşam yemeği de önemli. Yemek seçiminden tutun nasıl yendiği, ne zaman yendiği gibi bir çok noktaya dikkat etmek gerekiyor. Kilo vermek isteyenlerim ya da sağlıklı bir yaşam sürmek isteyenlerin akşam yemeğinde yapmaması gereken hatalar..

1. Yemek planlamasını son ana bırakmak

Günün yorgunluğuyla akşam yemeğini düşünmek ve hazırlamak oldukça zor olabilir. Tabi bir de işten geliyorsanız aperatif şeyler aklınıza gelebilir. Kararsızlığın ve açlığın olduğu anlarda karbonhidrat yoğunluklu ya da fast food tarzı yiyeceklere yönelme olasılığının da arttığını düşünürsek, hafta sonu veya bir gün önceden yemek planını oluşturmak ve hatta yemeğin ön hazırlığını da önceden yapmak hayat kurtarıcı olacaktır.

2. En çok kaloriyi akşam yemeğinde almak

Eğer kilo vermeye çalışıyorsanız, günlük kalorinizin büyük bir kısmını kahvaltı ve öğle öğününde alıp akşamı daha hafif geçirmenizde fayda var. Çalışmalara göre, günün erken saatlerinde sağlıklı ve yeterli beslenenlerin daha kolay kilo verdiğini ve tokluk hormonunun dengesinin sağlandığı biliniyor. Aynı şekilde gün içinde besin tüketiminin azlığı sonucu akşam fazla yemek yemek ile oluşacak bir hazımsızlık yaşamamak için de bunu yapmalısınız.

3. Televizyon ya da bilgisayar karşısında yemek

Yemek yerken video izleyenlerden misiniz? Televizyon ya da internette dolaşırken yemek yemek, ne yenildiğinin farkında olunmamasına sebep oluyor. Bu durumda beyne tokluk hissi ulaşmıyor ve aşırı yemek yeme eğilimi görülebiliyor. Televizyona veya telefona odaklanmak yerine yediklerinizin renkleri, dokuları ve lezzetlerine odaklanmayı deneyebilirsiniz.

4. Çok fazla alkol tüketmek

Birkaç kadeh alkol, rahatlamanızı ve uykuya geçişinizi kolaylaştırıyor olabilir ama miktarı ayarlanmazsa huzursuz bir uykuya ve ertesi gün kötü hissetmeye sebep olabilir. O nedenle içtiğiniz miktarı minimumda tutmaya ve seçimlerinizi de eklenti şeker içermeyen içkilerden yana kullanmaya özen gösterin.

5. Yemeğin devamında büyük bir tatlı yemek

Geç saatlerde şekerli ve hamur işi tarzı besinlere yönelmek, kan şekerini aniden yükseltiyor. Bunun sonucunda hem uykuya dalmak zorlaşıyor, hem de uyku kalitesi düşüyor. Ertesi gün ise yorgun uyanmış oluyorsunuz. Eğer tatlıya çok düşkünseniz, öncelikle miktarını ve içeriğini değiştirmekle başlayabilirsiniz. Göreceksiniz zamanla bu düşkünlük de bitecektir.

6. Uyku saatine çok yakın yemek yemek

Bir önceki maddede belirttiğim gibi geç saatlerde yemek yemek, kan şekerinde ve uyku kalitesinde olumsuzluğa sebep oluyor. Ayrıca vücut, yemeği sindirmeden uykuya geçtiği için yağlanmaya meyilli hale geliyor. Bu da yağ oranının artması, insülin direnci, metabolik bozukluklar gibi sorunlara ve reflüye yol açabiliyor. Yemek yeme işini uyumadan üç saat önceye kadar bitirmiş olmak, bu sorunları yaşamamak için güzel bir çözüm diyebiliriz.


YORUMLAR

  • 0 Yorum