BARAN: "TEK DERDİMİZ ANKARA'NIN İHRACATINI ARTIRMAK"

Ankara Ticaret Odası’nın (ATO) Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Ankara Kalkınma Ajansı destekleriyle kurduğu ve üyelerine ihracat süreçlerinde ücretsiz danışmanlık hizmeti sunacağı “Dış Ticaret İstihbarat Merkezi” ATO’da düzenlenen törenle açıldı.

BARAN: "TEK DERDİMİZ ANKARA'NIN İHRACATINI ARTIRMAK"
17 Ağustos 2022 - 14:56
ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Başkent’te hiç ihracat yapmamış firmaları ihracat yapar hale getirmeyi amaçladıklarını belirterek,  “Tek derdimiz Ankara’nın ticaretini, Ankara’nın ihracatını artırmak” dedi.
ATO Başkanı Gürsel Baran'ın ev sahibi olduğu tören, ATO Hizmet Binası Fuaye Alanı’nda gerçekleşti. Törene Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Dr. Çetin Ali Dönmez, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Şimşek, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Cahit Çelik, ATO Başkan Yardımcıları Temel Aktay ve Halil İbrahim Yılmaz, ATO Yönetim Kurulu Üyesi Nuh Acar ile ATO Meclis Üyeleri katıldı.



“ANKARA’DAKİ İHRACATÇI SAYISINI 7 BİN 500’E ÇIKARACAĞIZ”-
ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, törende yaptığı konuşmasında ATO bünyesinde Dış Ticaret İstihbarat Merkezi kurulmasının Ankara için önemine değindi. Başkent’in savunma sanayinde Türkiye’nin merkezi konumunda olduğunu dile getiren Baran, bu sektörün ülkenin ve şehrin ihracat kilogram fiyatını artıran büyük bir etken olduğunu da söyledi. Ankara’nın sektörel gelişimi ve ihracatı hakkında bilgi veren Baran, “Başkentin sahip olduğu tüm potansiyeli üst üste koyduğumuzda şu anda ki ihracat rakamlarımızın yeterli olmadığını biliyoruz. Şehrimizin üretimini, istihdamını, ihracatını nasıl artırırız diyerek hareket ediyoruz” dedi. ATO olarak konuyla ilgili daha önce de çeşitli projeler hayata geçirdiklerini kaydeden Baran, üniversitelerle işbirliği halinde gerçekleştirdikleri dış ticaret eğitimleri ile yetiştirilen uzmanların bir çok firma tarafından istihdam edildiğini söyledi. “İhracat Seferberliği” ve “E-Ticaret ve E-İhracat Seferberliği” projeleri ile ATO üyesi firmaları ihracata yönelik eğitimler verildiğini ve ücretsiz danışmanlık hizmetinin de sunulduğunu ifade eden Baran, ATO Meclis ve Komite üyelerinin de yurt dışı fuarlara gönderilerek temasların sağlandığını kaydetti. 



“İHRACATIN ZOR OLMADIĞINI ANLATMAK İSTİYORUZ”-
İhracatta daha fazla atılıma ihtiyaç olduğunu kaydeden Baran, “Türk insanı ihracat deyince korkuyor. Zor bir iştir deniliyor. Biz de aslında bunun zor bir iş olmadığını anlatmak istiyoruz. ATO olarak Büyükelçilerimizle ihracatı artırmak için görüşmeler yapıyor, yurt dışından gelen heyetlerle iş birlikleri sağlıyoruz. Tek derdimiz Ankara’nın ticaretini Ankara’nın ihracatını artırmak. Ankara’da hiç ihracat yapmamış kişileri ihracata kazandırmak. Ankara’da ihracatçı sayısını kısa sürede 7 bin 500’e, 10 bine çıkaracağız. 9 milyar dolarlık ihracat rakamımızı da yaptığımız bu operasyonlarla çok daha yukarılara taşıyacağız” diye konuştu.

DÖNMEZ: “YATIRIM, ÜRETİM, İSTİHDAM VE İHRACAT”-
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez de konuşmasında sanayi ve ticaret odası gibi çatı kuruluşların yaptığı çalışmaların, yurt dışına açılan firma sayısının artmasında önemli etkileri olduğunu vurguladı. Dönmez, “Yatırım, üretim, istihdam ve ihracat denilen dört ayak çok önemli” dedi. Dönmez, ihracat yapan, özellikle KOBİ ölçekli şirketler hukuki danışmanlık desteği sağlanabileceğini de ifade etti. 
Türkiye’nin 250 milyar doları geçen ihracat rakamının oda ve çatı kuruluşların çalışmalarıyla da arttığını kaydeden Dönmez, girişimcilere seslenerek “Kesinlikle kısa vadeli finansal dalgalanmalardan olumsuz etkilenmeyin. Orta ve uzun vadede Türkiye’nin önü çok açık. Biz eğer birlik olursak başaramayacağımız hiçbir şey yok” ifadelerini kullandı.



ÇELİK: “12 YILDA 650 MİLYON DESTEK SAĞLADIK”-
Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Cahit Çelik ise konuşmasında Ankara Kalkınma Ajansı’nın kurulduğu yıldan itibaren yürüttüğü faaliyetlerle kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarıyla beraber Ankara’nın potansiyelinin değerlendirilmesi sağlayacak işlere imza attığını söyledi. Çelik, Ajansın kurulduğu 2010 yılından bu yana yaklaşık 500 kamu kurumu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşuna mali destek programı kapsamında  destek sağladıklarını ifade etti. Çelik, “Yaptığımız çalışmalara ilave olarak sağladığımız teknik destekle birlikte 12 yıllık süreçte bin 130 projeye yaklaşık 650 milyon destek sağladık. Bu mali desteklerle beraber paydaşlarla yaptığımız mentorluk, danışmanlık gibi faaliyetlerle de Ankaramıza değer katmaya çalıştık” diye konuştu. Dış Ticaret İstihbarat Merkezleri’nin başkentin ihracatını artıracağını belirten Çelik, hedeflerinin daha önce hiç ihracat yapmamış firmaların da bu işe girmelerini sağlamak olduğunu ifade etti. Ankara Valisi Vasip Şahin’in de açılışını kutlamak için telgraf gönderdiği tören, kurdele kesimi ve hediye takdimi ile son buldu. 

ÜCRETSİZ HİZMET VERECEK-
Ankara Ticaret Odası’nın, üyelerine pazar araştırmasından müşteri bulmaya, müşteri ile irtibata geçip ödeme şekillerinin kararlaştırılmasına, gümrük işlemlerine ve ödemenin tamamlanmasına kadar geçen tüm ihracat süreçlerinde ücretsiz danışmanlık hizmeti sunacağı “Dış Ticaret İstihbarat Merkezi” ile firmaların dış ticaret faaliyetlerini artırmak ve sürdürülebilir ihracat yapısına kavuşmaları hedefleniyor.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum