Dünya Türkiye için seferber oldu: Depremzedeler için yardımlar gelmeye devam ediyor

Kahramaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen ve 10 ili etkileyen şiddetli depremin ardından dünyadan Türkiye'ye yardımlar gelmeye devam ediyor.

Dünya Türkiye için seferber oldu: Depremzedeler için yardımlar gelmeye devam ediyor
08 Şubat 2023 - 12:21 - Güncelleme: 08 Şubat 2023 - 13:10
Kanada, Türkiye ve Suriye'deki depremzedelerin ihtiyaçlarında kullanılmak üzere 10 milyon dolar yardımda bulunma kararı aldı.
Kanada Uluslararası Kalkınma Bakanı Harjit Sajjan, parlamentoda gazetecilerin sorularını yanıtlarken, 10 milyon dolarlık miktarın Kanada'nın 'ilk tepkisini' temsil ettiğini söyledi.
Bakan Sajjan, federal hükümetin daha fazla yardım için bir ihtiyaç değerlendirmesi yaptığını ve ayrıca kurtarma operasyonlarına yardımcı olması için ülkenin afet yardımı müdahale ekibini görevlendirmeyi düşündüğünü ifade etti.Depremzedelerin ihtiyaçlarını tespit etmeye çalıştıklarını söyleyen Sajjan, "Bunun için deprem bölgelerinde çalışan BM ekiplerinden bilgi alıyoruz" diye konuştu.
Sajjan, kendilerine ulaşan ilk bilgiler sonrası 10 milyon dolarlık ilk yardım kararını aldıklarını, ilerleyen günlerde yeni kararlar almalarının bölgeden gelecek bilgilere dayalı olacağını kaydetti.



İran, insani yardım malzemeleri gönderdi
İran resmi ajansı IRNA’ya göre, çadır ve gıda paketi gibi malzemelerin bulunduğu kargo uçağı Türkiye’ye gönderildi.
Depremden etkilenen bölgelere destek için yola çıkan kargo uçağının Gaziantep Havalimanı’na inmesinin planlandığı kaydedildi.
İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayarak, Kahramanmaraş merkezli depremler dolayısıyla geçmiş olsun dileklerini iletmişti. Reisi, gerekli her türlü yardımı yapmaya hazır olduklarını belirtmişti.



Tunus, insani yardım ve arama kurtarma ekibi gönderdi
Tunus İçişleri Bakanı Tevfik Şerafeddin, 14 tonluk acil yardım malzemesi gönderdiklerini belirterek, Türkiye’de görev yapacak ekipte 41 arama ve kurtarma personeli ile özel eğitimli 4 köpeğin yer aldığını söyledi.



Tayvan'dan 44 kişilik arama kurtarma ekibi Adıyaman'da
Kurtarma faaliyetlerinde gerekli araç gereç ve arama köpekleriyle Tayvan'dan Türkiye'ye gelen 44 kişilik ekip, Adıyaman'da çalışmalara başladı.
Ekipler, arama köpeklerinin de yardımıyla farklı noktalarda enkaz altındaki insanlara ulaşmaya çalışıyor.
Tayvanlı ekibin arama kurtarma çalışmaları sonlandırılana kadar Türkiye'de kalacakları öğrenildi.



Azerbaycanlı ekipler Kahramanmaraş'ta 3'ü çocuk 16 kişiyi enkaz altından kurtardı
Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, bakanlığa bağlı ekiplerin Kahramanmaraş'taki enkazlarda arama kurtarma çalışmalarını sürdürdüğü belirtildi.
Açıklamada, ekiplerin enkaz altında kalan 3'ü çocuk 16 kişiyi kurtardığı, 29 kişinin ise cansız bedenine ulaştığı bildirildi.
Deprem bölgesindeki arama kurtarma çalışmalarında 400'den fazla Azerbaycanlı personel görev alıyor.
Öte yandan Olağanüstü Haller Bakanlığı, Bakanlığa bağlı 227 personelin Bakü Haydar Aliyev Uluslararası Havalimanı'ndan Adana'ya hareket ettiğini duyurdu.
Azerbaycan, arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere Türkiye'ye 420 personel göndermişti.



Venezüella, Türkiye ve Suriye'ye 50 kişilik arama kurtarma ekibi gönderdi
Venezüella, Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun Türkiye ve Suriye'ye 50 kişilik arama kurtarma ekibi gönderdi.
Dışişleri Bakanı Yvan Gil, Maiquetia Uluslararası Havalimanı'nda, arama kurtarma ekibiyle yaptığı açıklamada, Venezuela halkının Türkiye'yle dayanışma halinde olduğunu belirtti.
Gil, ilaç ve gıda paketleriyle beraber arama kurtarma ekibini iki ülkeye uğurlayacaklarını dile getirerek, "Devlet Başkanımız Nicolas Maduro liderliğinde Venezüella hükümeti ve halkının, her iki kardeş ülkede yaşanan yıkıcı deprem nedeniyle son derece üzüntülü olduğunu bir kez daha paylaşmak istiyoruz" diye konuştu.



Rus yardım ekipleri deprem bölgesinde
Yardım faaliyetleri çerçevesinde Kahramanmaraş’ın İsmet Karaokur Bulvarı Palmiye Sitesi’nde bulunan 3 tane 9 katlı binanın enkazında Rus arama-kurtarma ekipleri, çalışmalara aralıksız devam ediyor.



Avustralya, Türkiye'deki arama kurtarma çalışmalarına destek verecek
Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, ülkesinin Türkiye'deki arama kurtarma çalışmalarına destek amacıyla uzman ekip göndereceğini duyurdu.
Avustralya basınında yer alan habere göre Albanese, Meclisi bilgilendirme toplantısında Türkiye'ye gönderilecek ekibin bir an önce hareket etmesi için hazırlıkların sürdüğünü söyledi.



Albanese, arama kurtarma ekibinin sevk edilmesi için Avustralya Ulusal Acil Durum Yönetim Ajansı, Yeni Güney Galler Eyalet İtfaiyesi, Dışişleri ile Savunma bakanlıklarının koordineli şekilde çalıştıklarını belirtti.
Ekibin hafta sonuna kadar sahada olmalarını hedeflediklerini aktaran Albanese, "Ekipte yer alacak personele ve ailelerine teşekkür etmek istiyorum. Her zamanki gibi yardım ve destek ihtiyacı olan her yere gitmeye hazırlar. Avustralya halkı adına kendilerine hayırlı yolculuklar diliyorum" ifadelerini kullandı.
Albanese, Avustralya hükümetinin, gıda, barınak ve acil ihtiyaçları kapsayacak insani yardımlar için 10 milyon Avustralya doları (yaklaşık 132 milyon lira) tahsis edeceği bilgisini paylaşarak, "Biliyorum birçok Avustralyalı yardımda bulunmak istiyor. Yardım için en etkili yol, sivil toplam kuruluşları vasıtasıyla yapılacak bağışlardır" dedi.



Kazakistan, 1 milyon dolarlık acil yardım desteği sağlayacak
Kazakistan Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'in, Türkiye'ye 1 milyon dolarlık acil yardım tahsis edilmesi konusunda hükümete talimat verdiği belirtildi.
Açıklamada, "Ayrıca Kazakistan'ın yetkili organları, Türk tarafı ile birlikte, doğal afet sonuçlarını ortadan kaldırmak için ek yardım sağlama konusunu değerlendiriyor" ifadeleri kullanıldı.



Rus metalürji şirketinden depremzedelere yardım
Rus metalürji şirketi MMK, başta Hatay olmak üzere deprem bölgelerindeki vatandaşlara yardım sağlıyor.
Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamaya göre 10 bin kişiye sıcak yemek, 1000 kişiye konaklama sağlandı. MMK’ya ait fabrikadaki tıbbi oda vatandaşların tedavisi için kullanılıyor.
Bununla beraber Rusya'ya ait Be-200 tipi uçak, depremin ardından yangınları söndürmek için Türkiye'ye geldi.



Güney Kıbrıs: Türkiye teklifimizi reddetti
Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü Kornelios S. Korneliou, Kahramanmaraş'ta pazartesi meydana gelen depremlerin ardından Türkiye'ye arama-kurtarma ekipleri yollamayı teklif ettiklerini, ancak Ankara'nın bunu reddettiğini ifade etti.
Yunanistan basınının aktardığına göre, salı günü Sigma Mesimeri and Kati Show'a konuk olan Korneliou, Avrupa Birliği Sivil Koruma Mekanizması aktive edilir edilmez GKRY'nin göreve katkı yapmak istediğini bildirdiğini ifade etti.
Korneliou, Türkiye'den, "Teşekkürler, ama hayır" yanıtını aldıklarını belirtti. Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanlığı'nın önde gelen isimlerinden olan Korneliou, "Ortada bir tanınmamazlık sorunu var ve görünüşe göre doğal afetler ile insani trajedilerde de siyasi duruş öne çıkıyor" dedi.



Taliban’dan Türkiye ve Suriye’ye para yardımı
Afganistan'daki Taliban yönetimi bölgede yaşanan korkunç deprem felaketi sonrasında Türkiye ve Suriye’ye 165 bin dolar para yardımı gönderileceğini duyurdu.
Taliban'ın Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Afganistan İslam Emirliği, 111 bin dolarlık yardım paketi ve Türkiye ve Suriye’ye insani ve İslami kardeşlik sebebiyle 55 bin dolar gönderecektir” denildi.



Hırvatistan ekibi arama kurtarma çalışması için Bolu'dan Adana'ya hareket etti
Arama kurtarma çalışması için kara yoluyla Türkiye'ye gelen Hırvatistan Sivil Savunmaya bağlı 3 kamyon, 1 kamyonet, 5 minibüs ve 3 hafif ticari olmak üzere 12 araç ve 40 kişilik ekip, gece Bolu'da mola verdi.
Karaçayır Mahallesi'ndeki Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tesislerinde konaklayan ekiptekiler, sabah saatlerinde araçlarına yakıt aldıktan sonra polis ekipleri eskortluğunda hareket etti.
Hırvat arama kurtarma ekibi, görevlendirildikleri Adana'da çalışmalara katılacak.



Moğolistan arama kurtarma ekibi ve sağlık personeli gönderdi
Moğolistan Ulusal Haber Ajansı'na göre, sabah saatlerinde 35 kişilik arama kurtarma ekibi ve sağlık personelinin yanı sıra 1500 battaniye, 10 ton konserve et, 2 ton mum ve diğer yardımları taşıyan uçak Türkiye’ye doğru yola çıktı.
Moğolistan Başbakan Yardımcısı Amarsaikhan Sainbuyan, Türkiye’ye yola çıkmadan önce arama kurtarma ekibiyle görüştü.



Katar'da kupa maçlarının bilet geliri, depremzedelere bağışlanacak
Katar Yıldızlar Ligi'nin sosyal medya hesabında yer alan açıklamada, Katar Kupası'nda yarın yapılacak yarı final karşılaşmalarının bilet gelirinin, depremzedelere yardım amacıyla Türkiye ve Suriye'ye gönderileceği belirtildi.
Açıklamada, taraftarlara bilet alarak bu girişime katkı sağlamaları çağrısında bulunuldu.



Belarus'tan kurtarma ekipleri Türkiye'ye gönderildi
Belarus, 64 kişilik uzman kurtarma birimini Türkiye'ye gönderdi. Belarus Acil Durumlar Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Türkiye'deki deprem bölgelerinde görev alması için oluşturulan ekibin İL-76 tipi Belarus ordusuna ait bir nakliye uçağıyla Türkiye'ye gönderildiği aktarıldı.
Bakanlık açıklamasında, "Özel ekip Belarus Savunma Bakanlığı'na ait İL-76 nakliye uçağıyla Machulishchi havaalanından Türkiye'ye gönderildi" denildi.












YORUMLAR

  • 0 Yorum