Köylünün yetiştirdiği su kabaklarına hayat veriyor

40 yıl'dır su kabağı tasarımcılığı yapan Mustafa Açıkalın kendi çabalarıyla su kabağından süs eşyaları üretiyor.

Köylünün yetiştirdiği su kabaklarına hayat veriyor
02 Aralık 2022 - 17:46
Endüstri Meslek lisesi mezunu 57 yaşında olan Mustafa Açıkalın doğup büyüdüğü Alanya’daki dükkânında su kabaklarını şekillendirerek dekoratif ürünlere dönüştürüyor. Köylüden aldığı su kabaklarını çeşitli desen ve motiflerle işleyerek el emeği ile hayat veriyor hem hayatını renklendiren hem de kazanç elde etmeye çelışan Açıkalın su kabağından yaptığı dekoratif ürünleri, zevkle sergiliyor.



Su kabağının eskiden çeşitli amaçlarla kullanıldığını aktaran Açıkalın kabakları dekoratif eserlere dönüştürmek için hasadı yapıldıktan sonra rutubetsiz yerde depolanarak kurumaya bıraktığını söyledi.



Bu işin pek çok basamağı var. Kabağı önce yıkıyoruz. Sonra üç saat suda bekletiyoruz. Alt kısmını açıyor ve içini temizliyoru,. ardından üzerine şekilleri çiziyor, delikleri deliyoruz. tekrar bir iç temizlik yapıyoruz. O temizliği de yaptıktan sonra boncuklama aşamasına geçiyoruz. Sonra vernik ve elektrik tesisatı. Bazılarının dış kısmını da boyuyoruz. eğer doğru mevsim seçilirse Türkiye’nin her yerinde yetişebilecek bir bitki. ‘’Bu işe başlarsanız bırakamazsınız. Kabak işçiliği adeta  terapi gibi. Çok zevk alıyorum.’’ dedi.










YORUMLAR

  • 0 Yorum