Türkiye'nin ilk nükleer santralı Akkuyu Nükleer Güç Santralı'nın reaktör gövdesi tamamlandı.

ABONE OL

Türkiye'nin ilk nükleer santralı Akkuyu Nükleer Güç Santralı'nın ilk ünitesinin büyük ölçekli ekipmanlarından olan reaktör gövdesi ve reaktör kapağının üretimi Rusya Atom Enerjisi Kurumu Rosatom tarafından tamamlandı.

Akkuyu Nükleer Santralı’nın ilk ünitesinin büyük ölçekli ekipmanlarından olan reaktör gövdesi ve reaktör kapağının üretimi tamamlandı.
Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom’un Mühendislik Birimi Atomenergomash Genel Müdürü Andrei Nikipelov, ekim ayında Akkuyu NGS sahasına teslim edilen 4 adet buhar jeneratörünün yanı sıra, nükleer reaktörün gövdesinin ve reaktör kapağının da üretiminin tamamlandığını açıkladı.
Haziran ayında Atommash Fabrikası’nda, Akkuyu NGS’nin reaktör gövdesinin hidrolik testlerinin yapıldığını hatırlatan Nikipelov, “Test sırasında, reaktör gövdesinde işletim basıncının 1.4 katı büyüklüğünden daha yüksek bir basınç uygulandı.
Hidrolik testler hem reaktör gövdesinin baz metalinin ve kaynak yapılan bölgelerinin sağlamlığını, hem de ürünün santral için belirlenen hizmet ömrü olan 60 yıllık süre boyunca çalışmaya hazır olduğunu onaylamış oldu” dedi.
Ekipmanlarla ilgili tasarım, üretim, test ve kalite kontrol çalışmalarının Rusya Federasyonu’nun normatif dokümanlarına ve sözleşmenin şartlarına uygun bir şekilde yürütüldüğünü ifade eden Nikipelov, şirketin her iki üretim şubesinin de, Nükleer Düzenleme Kurumu’nun belirlediği standart ve kriterlere uygun olarak, tahribatlı ve tahribatsız test ve araştırmalar yapmak için gerekli tüm teknik ekipmanla donatılmış akredite test laboratuvarlarına sahip olduğunu söyledi.