SUUDİ ARABİSTAN'A İLK KEZ SORUŞTURMA

ABONE OL

Suudi Arabsitan'ın Türk malı ürünlere yönelik başlattığı boykot kampanyasının ardından PETKİM'in başvurusu üzerine Ticaret Bakanlığı, 'alçak yoğunluk polietilen' ile ilgili olarak Arabistan aleyhine damping soruşturması başlattı.

Ticaret Bakanlığı Suudi Arabistan'da Türk malı ürünlere başlatılan boykotun ardından ilk kez soruşturma başlattı. PETKİM'in başvurusu üzerine başlatılan soruşturmada İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi mevzuatı dikkate alınırken Türkiye'deki yerli üretimin de boykot nedeniyle zarara uğradığı belirtildi.

Suudi Arabistan menşeli "alçak yoğunluk polietilen" ürününe yönelik damping soruşturması açılmasına karar verildi. 

Ticaret Bakanlığının İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, Petkim Petrokimya Holding AŞ'nin başvurusuna istinaden, Suudi Arabistan Krallığı menşeli "alçak yoğunluk polietilen"e yönelik bir damping soruşturması açılması kararlaştırıldı.

Damping, ihracatçı firmanın malını dış piyasada, iç piyasada sattığından daha düşük fiyatla satması anlamına geliyor.

Suudi Aarabistan, resmi bir açıklama yapmasa da 1 Ekim'den bu yana Türk mallarına ambargo uyguluyor.

SUUDİ ARABİSTAN'A İLK KEZ SORUŞTURMA

Ticaret Bakanlığı 2019’da tamamladığı soruşturmalar arasında Aribastan ile ilgili hiçbir karar bulunmuyor. Türkiye, 2019’da Almanya, Çin, Hindistan, Tayvan, Tayland, Endonezya, Güney Kore, Malezya, Pakistan ve Vietnam hakkında haksız rekabet ile ilgili kararlar aldı.  

Ticaret Bakanlığı 2020 yılında da 43 ayrı soruşturma başlatırken bunların yine aynı ülkelerle ilgili olduğu görüldü. Sadece 14 Nisan’da Hırvatistan, 24 Haziran 2020’de ise ABD hakkında soruşturma açılmış olması da dikkat çekti.