HİROŞİMA'DA 81 YILLIK GEÇMEYEN ACI: NÜKLEER GÖLGEDE BARIŞ ÇIĞLIĞI
6 Ağustos 1945'te dünya nükleer silahın yıkıcı güçüne tanık oldu. Sabah saatlerinde Amerikan bombardıman uçağı, o dönemde Japonya'nın en kalabalık 7. şehri olan Hiroşima'ya atom bombasını attı
Atom patlaması ve sonrasında 350 bin kişilik nüfustan 140 bin kişi hayatını kaybetti. Radyoaktif kirlenmenin sonuçları daha sonra ortaya çıktı; patlamadan sonraki beş yıl içinde ölü sayısının 200 bine ulaştığı tahmin ediliyor.
Saldırının Boyutları ve Yıkım
Patlama merkezinde 3 bin santigrat derece ısı oluştu.
Şehrin yüzde 70'i tamamen yıkıldı.
1,5 kilometre çapındaki alan tamamen dümdüz oldu.
Radyoaktif kara yağmur, yardım için gelenleri de etkiledi.
81. Yıl Anma Törenleri ve Mesajlar
Törenler, Hiroşima Barış Anıtı Parkı'nda gerçekleştirildi.
Bombanın atıldığı saat olan 08.15'te saygı duruşu yapıldı.
Hayatını kaybedenlerin ve yitirilen tanıkların isim listesi anıta eklendi.
Nükleer silahsızlanma ve barış çağrıları yinelendi.
Japonya, ABD'nin 6 Ağustos 1945'te gerçekleştirdiği tarihin ilk atom bombası katliamının 81. yıl dönümünde kurbanları anarken, yükselen nükleer caydırıcılık tartışmalarının gölgesinde bir kez daha "Barış" dedi.İnsanlık tarihinin en karanlık sayfalarından biri olan Hiroşima felaketinin üzerinden tam 81 yıl geçti.
ABD'nin "Little Boy" (Küçük Oğlan) adlı uranyum katkılı bombayı bıraktığı yerel saatle tam 08.15'te, felaketin merkez üssü olan Hiroşima Barış Anıtı Parkı'nda binlerce kişinin katılımıyla sessizlik hakim oldu.
123 ülke ve bölgeden yaklaşık 50 bin kişinin bir araya geldiği törende, 3 bin dereceyi bulan ısıyla küle dönen ve 1945 yılı sonuna kadar hayatını kaybeden 140 bin sivil saygıyla anıldı."Caydırıcılık" Tartışmalarının Gölgesinde Anma Bu yılki anma törenleri, nükleer silahsız bir dünya çağrılarının yanı sıra küresel siyaset ve savunma tartışmalarının getirdiği derin bir endişeyle gerçekleştirildi.
Takaichi Hükümetine Tepki: Törenlere ilk kez Başbakan olarak katılan şahin çizgideki Sanae Takaichi, Japonya'nın savaş sonrası benimsediği "üç nükleer ilke"yi esnetebileceğine dair tartışmalar nedeniyle eleştirilerin odağındaydı.Belediye Başkanından Sert Eleştiri: Hiroşima Belediye Başkanı Kazumi Matsui, küresel güçlerin nükleer silahları birer "caydırıcılık aracı" olarak meşrulaştırmasını sert bir dille kınayarak, bu durumun yeni felaket sarmalları doğuracağı uyarısında bulundu.
BM'den Ortak Güvenlik Vurgusu: BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, yayınladığı mesajla nükleer tehditlerin yeniden tırmandığı bu dönemde "bölünme yerine diyalog, çatışma yerine işbirliği" çağrısı yaptı.
Hibakuşalar Zamana Karşı Yarışıyor: Saldırıdan sağ kurtulan ve Japonya'da "Hibakuşa" olarak adlandırılan nükleer mağdurların sayısı her geçen gün azalıyor. Günümüzde hayatta kalan mağdur sayısı 91 bin 105’e gerilerken, yaşayanların yaş ortalaması da 86'yı geçmiş durumda.Törende söz alan ve felaketi bizzat yaşayan son tanıklar, nükleer silahların dehşetine dair hafızanın kendilerinden sonra silinip gitmesinden ve dünyanın yeniden büyük bir nükleer kumara sürüklenmesinden derin endişe duyduklarını dile getirdiler.