Geyik karakter özellikleri

ABONE OL

Geyik büyük, güzel ve görkemli hızlı bacaklı bir hayvandır. Bir geyiğin en görünür kısmı, hayvanın başını süsleyen boynuzdur. Dünyada Toplamda 51 tür geyik vardır.

Amerika, Asya, Afrika ve Avrupa kıtalarında olmak üzere dünyanın büyük bir alanında yaşarlar. Yaşam ortamları genel olarak ise ormanlardır. Kuzey Amerika’da Kanada, Afrika kıtasında Tunus, Cezayir, Asya kıtasında ise Kuzey Kore, Nepal ve Hindistan’da yoğunluk gösterirler.

Geyik denildiği zaman akıllara ilk gelen şey genelde boynuzları oluyor. Ancak geyiklerin boynuzları kendi aralarında da farklı olabiliyor. Geyiklerin boynuzları her yıl, yaz mevsiminde gelişme gösterir. Bu özellik erkek geyiklere hastır. Diğer dikkat çeken özellikleri ise vücutlarına bulunan beyaz beneklerdir. Geyikler büyüdükçe bu beyaz lekeler ortadan kaybolur. Bu durumda bir geyiğin vücudundaki beneklerden yola çıkarak yaşı hakkında tahmin yürütülebilir. Ancak dikkat edilmesi gereken bir nokta var… Alageyikler için bu mümkün değildir çünkü alageyikler beneklerini bir ömür vücutlarında taşırlar.

Yavru geyik, doğduktan yarım saat sonra yürümeyi öğrenir. Anne geyik yavrusuna karşı her zaman çok korumacı olur. Hatta anne geyik yavrusunu doğurduktan sonra onu sürekli yalar çünkü bu sayede çocuğunun kokusu yok eder. Bu da yavru geyiğe dışardan bir tehlike gelmesini önler. Erkek yavru geyik bir yaşından sonra annesinin yanından ayrılır. Dişi yavru geyik ise her zaman annesinin yanında olur. Öyle ki kendi yavrularını bile alıp annesini ziyaret eder. Çok iyi yüzebiliyor olmaları ise geyiklerin bir diğer özelliğidir. Taze otlar, ince dallar, mantar ve meyve yiyerek yaşamlarını sürdürürler.
Munçaklar, püsküllü geyik, kızıl geyik, alageyik, su geyiği, karaca, sığın (Bu tür dünyanın en büyük geyiğidir), pudu (bu tür dünyanın en küçük geyiğidir.)

Geyik tüm yaşam boyunca bu kadar güzel, baştan çıkarıcı boynuzlar takmaz. İlk kez bu güzellik beş yaşında büyür ve 12 yaşından itibaren boynuz zayıflar ve taç kısalır. Genellikle hayvanlar boynuzlarını baharda mart ayından sonuna kadar bırakırlar; Genç boynuzlar üç ay boyunca sertleşir.

Aslanlar, geyiklerinin ana düşmanı olmasına rağmen, asıl mesele bu güne kadar hala insan. Geyik avı çok yaygındı ve çok sayıda hayvan yok edildi.

Kontrolsüz boynuzlar, güçlü iyileştirici özelliklere sahip oldukları için çok popüler ve değerlidir. Su ve alkolden özler çıkarırlar ve yüksek tansiyon ve sinir hastalıklarını tedavi etmek için tedavi edici ilaçlar üretirler.
 

Geyikler Nerede Yaşar

Geyikler dünyanın her yerinde yaşarlar. Avrupa ve Asya bölgelerinde, Rusya’nın kuzey bölgeleri, her iki Amerika kıtasında da sıcak Afrika’da iyi yaşıyorlar. Ayrıca uzak Avustralya ve Yeni Zelanda topraklarında da nüfusları vardır. Birçok geyik türü, su kütlelerinin yakınındaki alanları seçerek aşırı nemli yerleri tercih eder.

 

Geyikler Ne Yer

Geyikler ilkbahar ve yaz başında tahıl bitkileri, baklagiller, şemsiye bitkileri yer. Yaz aylarında buna fındık, her türlü çilek, mantar ve sebze tohumları eklenir. Sıcak olmasına rağmen tomurcuklarla, yapraklarla beslenir, ağaç dalları ve üzerinde büyüyen küçük çalılar üzerinde tohumları kemirerek  mutlu bir şekilde yer.

Hayat Yolu

Geyikler, 10-30 başlı küçük sürüleri tutan korkunç hayvanlardır. Yaz aylarında hayvanlar olabildiğince derine iner ve burada çok sayıda çimen bulunan birçok ağacın kendilerini beslemeyi kolaylaştırır. Kışın başlamasıyla birlikte, çok fazla kar örtüsü olduğu ve altında çok az yiyecek bulabileceğiniz için yoğun orman çalılıklarına geçerler.

Bir Geyik Kaç Yıl Yaşar

Doğal koşullar altında geyikler 18–22 yıl yaşar. Hayvanat bahçesinde veya geyik yetiştirmek için özel bir çiftlikte ise, yaşam süresi on yıla kadar uzar.

Üreme

Geyik açgözlü bir harem yaşam tarzına öncülük eder, ancak sadece bir kızgınlık sırasında bir çift bulan bireyler vardır. Sürünün başındaki çok eşli hayvan, birkaç dişiyle çiftleşen bir erkektir. Ayrıca erkekler rakip erkeklere saldırmaya başladığında dişilerini korumak için ayağa kalkar.

Geyiklerin üremesi sonbahar ortasında başlar ve Aralık ayına kadar sürer. Geyik kükremesi birkaç kilometre duyulabilir. Çoğu zaman erkekler, gerçek şövalyeler gibi, kadınları için savaşırlar – düşmanı yerde bırakmaya çalışırken boynuzlarla karşılaşırlar. Herhangi bir dövüşte, en güçlü ve en zayıf olan geri dönüş olarak kazanır. Henüz boynuz kazanmamış genç erkekler bu savaşlara katılmıyor.

Erkek geyikler yaklaşık üç yaşından sonra çiftleşmeye başlar, dişiler ise iki yıldan biraz daha erken. Geyiklerin gebeliği 6 ila 9 ay sürer (türe göre değişir). Doğum vakti geldiğinde dişi başka bir yere çekilmeye çalışır. Kural olarak, ikizlerin yerini alan vakalar olmasına rağmen, sadece bir geyik doğar. Doğumda bebekler, avcılara ve düşmanlara karşı koruyan kalıcı lekelerle kaplıdır.

Küçük geyikler ilk dakikalardan itibaren ayağa kalkabilir. Anne onu uzun bir süre sütle besler – yaklaşık bir yıl kadar.

Geyik çeşitleri

Kızıl geyikler,
Dünyanın en büyük geyiği: Kızıl geyik 
Kızıl geyik dünya üstündeki en büyük geyik türlerinden biridir.
Bu ailenin en güzel sakinleridir, orantılı olarak karmaşık, ince yapılıdır. Bu türün bir özelliğini kuyruğun altındaki parlak bir noktayla ayırt edebilirsiniz. Özellikle uçlarda çok sayıda dal boynuzu. Boyut olarak değişen toplam 15 alt tür vardır. Kızıl geyik yaşam alanı geniştir: Avrupa ülkeleri, İskandinavya, Çin, Kuzey Afrika, Avustralya, her iki Amerika kıtası.

Ren geyiği
Tundra, Avrasya’nın kuzeyinde yaşar. Bu boynuz türünün sadece erkekleri değil dişileri de vardır. Kar temizlemeye, yiyecek ve almaya hizmet ederler. Bu tür, et veya daha doğrusu küçük kemirgenleri, orada yaşayan limonları yiyen tek türdür. Vücut uzunluğu yaklaşık iki metre, ağırlığı 200 kg’dır.

Su geyiği
En büyük ailede, en küçüğü yaklaşık bir metre uzunluğunda ve 9-14 kg ağırlığındadır. Çin ve Kore ormanlarında yaşıyor. Zekice yüzer, birkaç kilometre yüzerek yüzebilir.

Domuz geyiği
Kabarık, güzel bir kuyruğa sahiptir. Dişiler daha açık renklerde erkeklerden farklıdır.

Pakistan, Burma ve diğer Güney Asya eyaletlerinin ovalarında yaşıyorlar. Tek tek yaşarlar, sürüler nadiren oluşur. Gece hayatına öncülük ederler, gündüzleri çalıların gölgesinde dinlenirler.

Benekli geyik
Gövdesi uzun, yaklaşık 180 santimetre, 75-130 kg ağırlığındadır. Hayvanın boyu ortalama 110 santimetredir. Hayvanlar sokulgan, 15-25 kişilik küçük gruplar halinde yaşıyorlar. Eski Sovyetler Birliği’nin düz ve dağlık bölgelerinde dağıtıldı. Uzak Doğu bölgesinde, Kafkas dağlarında ve Orta Kuşak bölgelerinde yaşıyor.

kaniş geyiği
Kuzey ve güneyde iki tür vardır. Vücudu sadece 90 santimetre uzunluğunda, yüksekliği 40 santimetreden fazla değil, yaklaşık on kilogram ağırlığında, boynuzlar çok kısa – 10 santimetreden fazla değil. Yün kahverengi bir renk giyer. Güney Amerika ülkelerinde sebze yiyeceklerde yaşar – ağaçlardan ve çiğneme dallarından yapraklar yer. Kişi, bazen çiftler halinde yaşayan bir yaşam tarzını tercih eder.

Dişi Kanada geyikleri yaşlandıkça akıllanıyorlar.

Şans her zaman atılganların yanında olmuyor. Erkek Kanada geyikleri hızlı yaşayıp 5 yaşına kadar hayatlarını yitirirlerken, bazı dişi Kanada geyiklerinin 20 yaşına kadar yaşadığı biliniyor.

Alberta Üniversitesi’nden çevrebilimci Henrik Thurfjell dişi Kanada geyiklerinin nasıl bu kadar uzun yaşayabildiğini araştırdı. Doğuştan daha temkini olduklarından mı, yoksa zamanla avcılardan nasıl kaçmaları gerektiğini öğrendiklerinden mi? Thurfjell ve meslektaşları Batı Kanada’daki 49 Kanada geyiğine GPSli tasma takıp, 6 yıl takip ettikten sonra cevabın aslında ikisi de olduğunu öğrendiler.

Daha uzun yaşayan geyikler doğuştan daha tetikte ve ihtiyatlı, fakat yaşları arttıkça da deneyim kazanıyorlar. Daha az dikkat çekerek yaşıyor, bir avcı tarafından duyulmamak için daha kısa mesafeler kat ediyorlar. Eğer yol kenarlarındalarsa sık ormanları saklanmak için kullanıyorlar ki genelde yol kenarlarından uzak durmayı tercih ediyorlar. Yalnızca bu kadar değil, geyikler farklı av silahlarına göre strateji de değiştirebiliyor. Yay ile avcılık döneminde engebeli arazilerde daha fazla vakit geçiriyorlar. Bu sayede yayla avlanan avcının menzilde bulunması da zorlaşıyor.

Dişi Kanada geyiği yaşlandıkça avlanılma ihtimali de düşüyor. Thurfjell, “bazıları insanlardan o kadar iyi sakınmayı başarıyorlar ki neredeyse kurşun geçirmez gibiler” diyor New Scientist dergisine.

The New York Times erkek Kanada geyiklerinin dişileri kadar uzun yaşayamamasının birkaç sebebini belirtiyor. Bunlardan bir tanesi, daha kolay avlanılmaları. Başka bir erkek geyik onların alanına giriyormuş gibi ses çıkararak erkeği kandırmak kolaydır. Dolayısıyla daha fazla sayıda avlanılıyorlar. Üstelik, dişi geyikler grup halinde gezinirler. Bu da sürü arasından avlanılan geyik olduğunda daha kolay kurtulmalarını ve bundan deneyim edinebilmelerini sağlar.

Bu çalışmanın araştırmacıları yerel çiftçilerle ürünlerini yiyen Kanada geyikleri arasındaki sıkıntıyı azaltmasını umuyorlar. Thurfjell, diğerler geyiklerin uzak duracağını düşünerek çiftçilerin aralarından bir iki tanesini öldürebileceklerini öne sürüyor.