Amatörden profesyonel lige!

Tam bir futbol ve Alanyaspor aşığı olan Hasan Hüseyin Azak, Alanyaspor’un amatör ligden profesyonel 3. Lig’e geçiş sürecini ve anılarını anlattı.

Amatörden profesyonel lige!
13 Haziran 2022 - 00:10
Alanyaspor amatör takımdan gelerek 1984-1985 sezonunda ilk kez profesyonel lige katılan takımın ilk golünü attı. Profesyonel futbolcu olarak attığı ilk imza parasını tanımadığı bir turiste verdi. Deplasman dönüşü aracı olamadığı için evine 13 saat yürüyerek gitti. Tam bir futbol ve Alanyaspor aşığı olan Hasan Hüseyin Azak, Alanyaspor’un amatör ligden profesyonel 3. Lig’e geçiş sürecini ve anılarını anlattı.

Futbola nasıl başladığınızı ve Alanyaspor ile tanışma sürecini anlatır mısınız?

Futbola 1978 yılında Ispartaspor Futbol Okulu’nda başladım. 1981’de Alanya’ya geldim ve sayın Nazmi Reisoğlu ile tanıştım. Nazmi ağabey o zaman hem başkan, hem de futbolcuydu. İlk sezonda genç takımda oynadım. Nazmi ağabey ve Yaşar hoca (İncepıçak) antrenördü. O dönemde Alanya’da tesis ve saha yoktu. Alanya Lisesi’nin sahasında çalışıyorduk. Ben antrenmanlara Okurcalar’dan gelip gidiyordum. Hem genç takımda, hem de amatör A takımda oynuyordum.

Alanyaspor’da hem amatör, hem de profesyonel futbol oynadınız. Bu geçiş sürecinden bahseder misiniz?

1982-1983 sezonunda antrenör olarak göreve rahmetli Erol Saçak gelmişti ve 2’nci Amatör Lig’de şampiyon olduk. 1984-1985 sezonunda 3. Lig kurulunca rahmetli Hüseyin Arıkan başkanlığında (O dönem Vakıflar Bankası müdürüydü) Alanyaspor yoğun gayretler sonucu ilk kez 3. Lig’e alındı. İlk profesyonel takıma ben de seçildim. Profesyonel takımımızın ilk antrenörü de Kadir Giderler’di. Başkan Hüseyin Arıkan 3. Lig’e alındığımızda ‘Hedefimiz 1. Lig’ demişti. O dönem Süper Lig yoktu. 32 sene sonra Alanyaspor Süper Lig’e çıktı. Alanyaspor’un Süper Lig temelleri o dönemde atılmıştı. Alanyaspor profesyonel takım olduktan sonra Kleopatra sahilinde mezarlığın yanına futbol sahası yapıldı. Daha sonra o sahaya rahmetli Fikri Öztürk’ün adı verildi. Ardından sahanın yanına Alanyaspor’un ilk sosyal tesis yapıldı.
Profesyonel futbolcu olarak kazandığınız ilk parayla ne yaptınız?

İlk profesyonel imzamı 1984’de attım. Maaşım da 100 liraydı. İlk maaşımı başkan Hüseyin ağabeyden aldığım gün Alman turist çifte rastladım. Kadın ağlıyordu. Amerikan çeklerini bozduramamışlar. Ben de hiç bir beklentim olmadan 100 lirayı o turistlere verdim. Adresimi aldılar. Adam polismiş. 6-7 ay sonra 2500 mark para gönderdiler. Bu anımı hiç unutamam. Daha sonra o Alman turistle arkadaş olduk ve onu Alanyaspor taraftarı yaptım. Daha sonra çok maça geldi.

Attığınız ilk golü hatırlıyor musunuz?

Alanyaspor profesyonel olduktan sonra ilk golünü ben attım. Ispartaspor ile hazırlık maçı yapmıştık. Yaklaşık 40 metreden atmıştım golü ve 1-0 kazanmıştık.

Unutamadığınız başka bir anı var mı?

Yine amatör takımda oynarken hiç unutamadığım bir anım var. Tarih ya 1981 ya da 1982’ydi. Gece Anamur deplasmanından gelmiştik. Beni kimse almadı. Yürüyerek Okurcalar’a gittim. Gece saat 22.30 gibi yürümeye başladım, sabah 11.30’da eve gittim. Annem hiç uyumamış. Babamdan da dayağı yedik.

Futbol hayatınıza nasıl devam ettiniz?

Fethiye’de 2 yıl oynadıktan sonra Alanya’ya dönerek amatör oyamaya devam ettim. Zaman zaman A takıma alınmak istedim ancak işlerimden dolayı amatör olarak devam ettim. 2005 yılında antrenör oldum. Yakın geçmişte, özellikle Hakan başkan döneminde kulüp zor günler geçirse de, Hasan başkan ve ekibi sayesinde son yıllarda kulüp en parlak dönemini yaşıyor. Kendisi zaten aile dostumuz. Birlikte futbol da oynadık. Alanyaspor, İskenderun Demir Çelikspor, Fethiyespor ve Afyonspor’da profesyonel olarak futbol oynadım. 2005 yılında antrenör oldum. Futbol hayatımı Okurcalar Muz Spor Kulübü başkanı ve antrenörü olarak sürdürüyorum.


 

YORUMLAR

  • 0 Yorum